Weet je dat je als moeder soms gewoon even uit kan staan? Dat je niet altijd op alles hoeft te reageren en je kind niet de hele dag hoeft te entertainen. Je kunt gewoon soms even uit staan, maar hoe doe je dit dan en waarom zou je dit überhaupt doen?
Als je moeder bent geworden veranderd heel je leven, je baby neemt je leven grotendeels voor een tijd over. Hierdoor sta je als moeder continue ‘aan’ en heb je daardoor weinig tijd voor jezelf. Dit is in principe normaal en zolang je hier mee om kunt gaan is het geen probleem, maar het moment dat je merkt dat je overprikkeld raakt / snel geïrriteerd bent of het gewoon niet meer aan kan moet er iets veranderen. Dan komt het moment dat je als moeder even ‘uit’ moet staan. Per leeftijd beschrijf ik hoe je jezelf even ‘uit’ kunt zetten.
Let op: je kunt dit alleen toepassen als je baby / kindje zich in een 100 % veilige omgeving bevindt!
Baby's tot 6 maanden
Helaas is dit de enige periode dat je nog even niet uit kunt staan. Een baby tot 6 maanden oud leeft volledig in het hier en nu, dat betekent bijvoorbeeld dat als een baby honger heeft hij het gevoel heeft dat hij altijd al honger had. Als je dus in deze leeftijd merkt dat het te veel wordt zul je om hulp moeten vragen. Geloof me, iedere moeder heeft in deze fase hulp nodig. Het is dus ook volkomen normaal om af en toe een uur weg van huis te gaan zodat je baby lekker bij papa / opa / oma of iemand anders kan ontspannen en jij als moeder ook!
Baby's 6 maanden tot 1 jaar
Vanaf 6 maanden zijn de hersenen van een baby in de volgende fase, ze gaan dingen uittesten en uitproberen. Dit betekent dat je vanaf deze fase een baby gecontroleerd mag laten huilen en dus niet altijd direct hoeft te reageren. Mocht er een moment zijn dat het te veel is kun je dus in plaats van een stap naar je baby toe te doen beter even een stap terug doen. Loop de kamer uit, haal diep adem en ga dan pas weer terug naar je baby. Je kunt dit maximaal opbouwen tot 5 minuten. Je baby laten huilen is voor de meeste moeders moeilijk en voelt onnatuurlijk aan, maar als je zelf onrustig bent helpt dit je baby niet. Ik heb wekelijks met huilbaby’s gewerkt en de grootste oorzaak is vaak onrust. Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk zodat je ook goed voor je baby kunt zorgen. Dus pak een kopje koffie/thee, kom tot rust en ga dan terug naar je baby. Je baby leert zo op een liefdevolle manier dat er niet altijd direct gereageerd kan worden en krijgt een rustige mama bij zich in plaats van een overprikkelde mama.
Dreumessen en Peuters
Vanaf hier kun je spelenderwijs aan de gang gaan met ruimte voor jezelf creëren. Dreumessen en peuters kunnen zichzelf heel goed vermaken. Dit kan raar klinken als je een dreumes of peuter hebt die continue aandacht wil, omdat ze dit niet van nature kunnen. Je moet een kind leren dat ze zelf kunnen spelen en soms met mama kunnen spelen, zodat er balans blijft tussen alleen en samen. Afhankelijk van de leeftijd kan een kind bepaalde tijd alleen spelen (zie tijdschema hieronder).
Makkelijke zinnen die je kunt gebruiken om je kind alleen te laten spelen:
- “Mama staat uit, kijk” (je klikt jezelf zogenaamd uit) “Klik, uit. Mama staat over 10 minuten pas weer aan.” (klik jezelf ook weer aan als je weer mee gaat spelen)
- “Mama gaat even een kopje koffie/thee drinken, als dit kopje op is kom ik weer met je spelen / kom ik je helpen.”
Je zult zien dat na een paar keer herhalen ze door hebben dat jij nu even niet mee komt spelen en ze dus zichzelf moeten zien te vermaken. Je kunt eventueel van te voren speelgoed aanbieden, maar zelf doe ik dat bewust niet. Ik ga koffie zetten, zitten en zeg dat ik pas daarna kom spelen. De verveling zorgt ervoor dat ze creatief gaan denken en zichzelf gaan vermaken, zo kunnen ze zich ook makkelijker vermaken zonder al te veel speelgoed. Duidelijke communicatie is het allerbelangrijkste, er is geen twijfel mogelijk dat jij mee gaat spelen op dit moment.
Gemiddelde tijd dat een kind alleen kan spelen:
- 1 jaar: 15 min
- 2 jaar: 30 min
- 3 jaar: 45-60 min
Kleuter en ouder
Op deze leeftijd kunnen kinderen goed zelfstandig spelen en misschien heb je het helemaal niet meer nodig om uit te staan. Mocht je merken dat je kind toch nog vaak je aandacht nodig heeft is het verstandig om te starten zoals vermeld staat bij dreumessen & peuters.
Tot slot
Tijd en ruimte voor jezelf als moeder is belangrijk. Je bent moeder geworden, maar dat betekent niet dat je jezelf daarin moet verliezen. De liefde die je geeft wordt niet minder doordat je af en toe een moment voor jezelf pakt. Ik ben er zelfs van overtuigd dat door toe te kijken wat je kinderen doen en te zien hoe ze zichzelf ontwikkelen die liefde alleen maar groeit en je dus ook meer liefde kunt geven. Dus zet jezelf vanaf nu maar af en toe ‘uit’ en je zult zien dat dat wél kan.
Reactie plaatsen
Reacties